Hoe kun je signalen van kindermisbruik herkennen?

Wordt een kind misbruikt? Dan zwijgt hij of zij hierover. Het is natuurlijk geen pretje om dit tegen Jan en alleman te vertellen. Het zorgt namelijk voor een schaamtegevoel. Kindermisbruik blijft hierdoor dan ook regelmatig verborgen. Het is dus zaak om de signalen van misbruik goed te kennen. Op deze manier ben jij namelijk in staat kindermisbruik in een vroegtijdig stadium te herkennen. Maar hoe kun je signalen herkennen? Wij geven je hier een aantal signalen voor het herkennen van misbruik bij kinderen.

Verwondingen

Wanneer een kind misbruikt wordt, is dit vaak te zien. Althans, wanneer het om lichamelijke mishandeling gaat. In dat geval wordt een kind vaak geslagen of geschopt. Dit resulteert doorgaans in blauwe plekken of verwondingen. Wanneer je vervolgens vraagt aan het kind of de ouder/verzorg hoe dat komt, krijg je vaak als antwoord dat er een valpartij heeft plaatsgevonden.

Slaapproblemen

Komt een kind maar moeilijk in slaap? Dan kan het zijn dat hij/zij misbruikt is. Deze vervelende ervaring heeft namelijk veel invloed op kinderen. Zij moeten hier constant aan denken, vooral wanneer zij in bed liggen. Vaak zijn misbruikte kinderen ook bang in het donker, hebben zij nachtmerries en denken vaak dat er monsters aanwezig zijn.

Terugval in gedrag

Een misbruikt kind kan een terugval in gedrag meemaken. Een bekend voorval is het bedplassen. Veel kinderen die misbruikt zijn, plassen na verloop van tijd in hun bed. Ondanks dat hen dit jaren geleden al afgeleerd is, komt het nu toch ineens weer terug. Is dit vaker dan eens het geval? Dan kan dit er maar zo op duiden dat het kind misbruikt is.

Stemmingswisselingen

Kan de stemming van een kind ineens omslaan van vrolijk naar boos? Dan kan dit duiden op misbruik. Stemmingswisselingen zijn namelijk een veelvoorkomend gevolg van kindermisbruik. Daarnaast kan een misbruikt kind teruggetrokken gedrag vertonen. Hij wil zo min mogelijk met andere mensen in aanraking komen en zoveel mogelijk op zichzelf zijn.

Kindermisbruik achterhalen

Ken jij een kind dat aan de bovenstaande punten voldoet? Dan is er mogelijk serieus sprake van kindermisbruik. Hij of zij gaat dit jou alleen nooit vertellen waar zijn ouders/verzorgers bij zijn. Neem hem eens een keer een dagje mee uit. Maak bijvoorbeeld een city trip naar Amsterdam. Breng een bezoekje aan Madame Tussaud of maak een grachtentocht in Amsterdam. Op deze manier voelt het kind zich vertrouwt bij jou. Dit maakt de kans een stuk groter dat hij het toegeeft. Vervolgens kunnen jullie samen vervolgstappen afspreken, zonder dat de ouders/verzorgers hier direct bij betrokken zijn.